...mintha bemutatkoznék...

Vannak, akik azért szeretnek, mert azt hiszik szép lelkem van, és vannak akik azért nem, mert elhitték. Én meg a mai világban örülök annak is, hogy van ...ZsZs


Az interneten több helyen megfordulok..Nem pusztán magamutogatásból, hanem okulni vágyásból. Fontosnak tartom az őszinte kritikát ami, ha nem lennék rá befogadó, mit sem érne.

 Bemutatkozások több lépésben:
A legújabb:

MontázsMagazinban
(Megjelent: 2014.12.03.)

NetVax-csoportban:
(Megjelent:  2014.09.25.)

Józsa Mara blogjában:
(2014.03.09.)
Vasárnapi vendégem

Héttoronyban:
(Megjelent: 2011. június 20.)

***
Hosszabb szünet után most már pár éve újra versekben próbálom megvalósítani/kifejezni magam. Visszajelzések szerint több-kevesebb sikerrel.
Néhány versem megjelent nyomtatásban is, de ez nem tölt el különösebb büszkeséggel. A verseim kiadatásán sem gondolkodom.. a mai világban már csak pénz kérdése, hogy kinek jelennek meg a művei, és sajnos nem a tehetség, a színvonal a meghatározó. Pénzem nincs..a tehetség és a színvonal megítélése pedig nem az én kompetenciám.


Korom már elérte a kortalanság határát...amikor már nem illik megkérdezni egy nőtől, hány éves?

Ennek ellenére fiatalnak érzem magam, amit verseim alapján sokan elismernek.
Néhány - homályos -utalás arra, hogy ki is vagyok:
ÉVEIM

Éveimmel már nem dicsekszem,
örömet lesek minden percben.
Írogatok vagy negyven éve
kételyeimet félretéve.
Tanultam vegytant, sok fizikát
a technikumban gimi után.
A verset mindig is szerettem,
Kiss Tamás költő nevelt engem.
TEVÁ-nál éltem sok-sok évet,
s nyugdíj után a szenvedélyem
rímekbe szedni mi volt régen,
mi lesz majd később, ha megérem.
Ha éltem ezzel el nem toltam,
köszönöm egyszer majd a sorsnak,
de te ne búsulj, hogyha vége,
találkozunk majd fent, az égben. 


2009. október 4.2014.10.24.ZsZs


2009. október 4.  
 *** 
Pár sor kiábrándító... :(
Örömömre szolgálhatna, hogy egyre többen keresnek meg levélben, üzenetben, hogy szeretnének személyesen is megismerni. Most ki kell ábrándítsam azokat, akik ebben, és bennem bíztak...
Ne azért olvass, mert személyemet ismered! Olvass azért, mert tetszik amit alkottam!
Így ne is várd, hogy privát életembe beengedjelek akár magánlátogatás, akár találkozók/találkozások formájában! Nem kívánok az interneten sem társat, sem lelki társat keresni. A "Vajon, miért?" kérdésekre, pedig ne várj választ, hisz a kérdés eleve negatív választ sugall...Mondhatom tehát, hogy éppen ezért... :)

Ha így is érdekellek, akkor látogasd meg máskor is a blogomat!
***

Mindig zavarban vagyok, ha bemutatkozást kérnek tőlem. Ilyenkor  úgy érzem magam, mint egy kirakatrendező, akitől elvárják, hogy megfelelő köntösben kínálja az árukat..így az igyekszik a legsilányabb portékát is úgy elhelyezni, hogy kapós legyen. Ehhez figyelemfelkeltés, csillogás, vagy éppen egyszerűség, de valami meghökkentő is kell legyen. Különben a kutyát sem érdekli.
Nos, én egyszerű vagyok, meghökkenteni nemigen tudok. Írok, mert úgy hozta a lehetőség, hogy egyre több szabadidőmben kamaszkori gondolataimat túlnőve, kicsit higgadtabban, tudatosabban adjam át érzéseimet, gondolataimat javarészt verses formában. Túlnőve.., mert már nem mindegy, hogy a saját érzéseim pusztán nekem, vagy másnak is jelentenek-e valamit. Ma már az utóbbi fontosabb a számomra.
Az, hogy nyugdíjas környezetvédelmi előadó és labortechnikus vagyok, azt hiszem teljesen mellékes. Én legalábbis nem aszerint válogattam az olvasnivalókat, hogy a Szerzője valójában milyen végzettségű volt, mivel foglalkozott. Ritkán kezdtem az önéletrajzukkal. A legfontosabb nekem az élmény, amit az alkotás nyújt, nyújthat. E szerint olvasgatom a netes szerzők műveit is..vagy van tehetsége, ami a tudást sem nélkülözheti, vagy nincs. Hogy hol mit csinál, nyilatkozik, vagy éppen hol tekintik követendőnek, az nem érdekel. Magam szoktam felállítani, kialakítani a mércét, és az értékrendet.

Mit is írhatnék ide pár sorban magamról?
Talán annyit: örülök, hogy élek, s minden amit adott az Élet nem másnak, 

mint Szüleimnek, Családomnak, és magamnak köszönhetek.
Minden más mellékes.
De azért...:
  Bemutatkozom - dióhéjban
(a Suttogó Árnyak honlapomból.. )

Mivel is kezdhetném, így a sokadik x után?
Ezt már megértem.  Amit magam mögött hagytam az egy egyszerű, hétköznapi életút.
Debrecenben születtem és ott is élek, házasságban. Két felnőtt fiunk van.
Tanultam, mert szüleim arra neveltek, ösztönöztek, hogy „azt” nem vehetik el tőlem. 

Boldog gyermekkorom példaképei szüleim voltak. Édesanyám szeretete, toleranciája, betegsége ellenére is örök vidámsága, édesapám állandó tettrekészsége, amit mindig valós tettek követtek, örök tudásvágya - felnőtt fejjel is állandóan képezte magát -, kitartása, precizitása volt követendő   előttem.
- Sohase mondhatod, hogy eleget tudsz!- mondta édesapám egy-egy ötösért kapott dicséret fűszerezéseként. Ez mindmáig bennem maradt, azzal a mondatával együtt, hogy - Ne te dicsérd magadat, azt - ha kiérdemelted – majd megteszik mások!

Lehet emiatt is igyekeztem mindig jól tanulni. Az általános iskolában kórusban, trióban énekeltem, hét évig hegedülni tanultam, ami inkább csak a zeneszeretet elmélyítéséhez volt elegendő, rajzoltam, festettem, de ez utóbbi képességem kibontakoztatására, budapesti tanulmányokra már nem futotta  volna egy keresetből. Így a KLTE Gyakorló Gimnáziumába jelentkeztem fiz-kém szakra. 

Azután - 1969 - ben - a mai TEVA Gyógyszergyár elődjénél, a BIOGAL-ban kezdtem el dolgozni, miközben a Vegyipari Technikumban vegyésztechnikusi oklevelet is szereztem. 

Furcsa dolgokat produkál az élet: Soha nem akartam - hiába voltam kémiából is jeles - vegyészettel foglalkozni. De már az első hónapokban megpecsételődött a sorsom: a kutatás területén annyi érdekességet, szépséget találtam, s nem utolsó sorban egy manapság már ritka jelenséget: egy fantasztikusan összetartó, tettre kész csapatot, hogy - szüleim bánatára - letettem az orvosi pályáról. 

Ekkortájt kezdtem el komolyabban verseket írni...
Honnan volt bennem erre késztetés? Az olvasás szeretetét szüleimnek, az irodalom, s azon belül a versekhez vonzódásomat - így visszatekintve - Dr.Kiss Tamás költő tanáromnak tulajdonítom.
Majd nagyon hosszú szünet következett. Család, gyerekek, munkamánia. Ritkázott kicsapongások a versírás, prózaírás csodált, de nem könnyű birodalmába.
Miután az utolsó  másfél évtizedben végzett környezetvédelmi előadói, és labortechnikusi munkám nyugállományba vonulásommal a „szép emlékek” dobozába kerültek, újra előjött a vágy - s az internet meg is adta a lehetőséget -, hogy írogassak, s azt másokkal is megosszam.

Jelen voltam, és vagyok több  portálon, internetes újságban. Mindenhonnan elcsenek néhány sugarat, amiket megpróbálok csokorba fogni, hogy  ebből  azután akkora fénynyaláb legyen, ami legalább a kontúromat megvilágítja, hogy mások számára is látható legyek..Ez persze már csak rajtam múlik, mert hiába jók a betűk, ha a sorrend hibádzik...

Nem vagyok „termékeny”. Keveset írok, és megfontoltan, lassan. Van olyan versem, prózám, ami egy teljes év alatt érett be. Nem igazán érzem magamat a mai modern stílus követőjének, de nem idegen tőlem.
Verseim, történeteim leginkább érzéseket, érzelmeket közvetítenek. Számomra öröm, ha valakinek a lelkéhez szólhatok. Néhány - úgy 46 versem - eddig 20 kötetben jelent meg:

Verselő Antológia 2009
"Megbúvó Csillagok"
Héttorony antológia 2010
Poet Évkönyv 2010
Ködlepel
Magasztos ihletések
Poet 2010 évkönyv - Illúzió
Cinke Antológia 2011
Allegória Hangok 
„Önismeret Művészei” Antológiában.
+ Lsd a Publikációim menü alatt!


Az Allegória Irodalmi Portának köszönhetően elkészült egy netkötetem is: 
Lelkembe öltöztetnélek címmel. (E honlapom menüjéből elérhető.)

Több versem is elhangzott már a CINKE  Portál tagjainak előadásában az Origó-Ház Rádió Mecsekszabolcs műsoraiban,  TEVA-találkozón, Poet találkozókon,  esküvőn, és kértek el  versemet iskolai rendezvényre (szavalóversenyre)  is.
Újabban pár versemet videón is lehet olvasni, vagy hallgatni a You Tube csatornámon:
Néhány versemet megzenésítették.
(A menüsorban megtalálhatók..)

***
 Egyelőre nem szándékozok kötetet kiadni. Biztattak már többen is a szerzőtársak közül, de még anyagi helyzetem nem engedte meg.. Addig a neten megtalálhatja írásaimat, aki keresi.

Több honlapom van ahova verseket, prózákat gyűjtök a szerzők engedélyével (Zsefy-Cédrus-versek, Zsefy-Cédrus-versek2, Zsefy Zsanett-Villanások-innen-onnan), és több honlapom, blogom van saját írásaimmal: mint ez is ahonnan a fejléc alatti menüsorból vagy erről a linkről: Válogatás írásaimból, rajzaimból  elnavigálhatsz.

Néhány honlapomat (Zsefy Zsanett: Estike; Zsefy Zsanett Estike.Suttogó Árnyak; Hajnalzsefy: Alkonysorok;) és néhány blogom (Zsefy: Estike ; Mézes madzag) itt már nem reklámozom... Kezdeti próbálkozásaimat azért a Google keresőn keresztül (is) el lehet érni. Az azokban megtalálható írásaim 90%-a itt és a versválogatásaimban átdolgozva, átsimítva megtalálhatók.

Zsefy Zsanett
/Bakkné Szentesi Csilla/
***
Valahogy mindig kimaradt a bemutatkozásaimból egy ötéves szakasz, pedig semmi elmarasztalót nem írhatok róla.

Hetvennégyben elcsábítottak -, mert valóban így történt... - a Debreceni Vízmű és Gyógyfürdő Vállalathoz. Magasabb fizetést ajánlottak, s én fontolóra vettem, mennyivel könnyíthetné meg életünket, s elfogadtam. A volt osztályvezetőm Dr. Pólya Kálmán meglehetősen csalódottan fogadta a hírt, s kijelentette: ha most elmegyek, akkor vissza többé nem vesznek.
Kicsit meglepett a haragja, de némi örömmel is eltöltött, hiszen akkor lett volna okom keseregni, ha szó nélkül elenged.
Az új munkahelyemen is remekül éreztem magam. Ma is sokszor gondolok volt munkatársaimra, kedvességükre, az együtt töltött hangulatos bulikra, névnapokra. Nem is volt semmi gond, egyet leszámítva: a fizetésemelésből - bérfeszültségre hivatkozással - semmi nem lett. 
Ez is hozzájárulhatott, hogy egyre többször visszavágyódtam a BIOGAL-ba. Még a mások által  elviselhetetlennek tartott szagok, illatok is hiányoztak. És persze az ott megszokott társaság, munka. Így hetvenkilencben - amikor körvonalazódott, hogy anyagilag a jövőben sem azt hozza ez a munkahely, mint amit vártam, - ismét megléptem, amit öt évvel ezelőtt, csak most visszafelé. Mit mondjak? Legyezgette a hiúságomat, s ezt nagyképűség nélkül mondhatom,  hogy rendkívüli gyűlésen próbáltak visszatartani megsértődött kollégák, és a személyzetis.

A régi szerelmem, a BIOGAl, visszafogadott. Pontosabban éppen Pólya doktor. Mosolyogva és ezekkel a szavakkal:

- Isten hozta, Csilla! Remélem többször nem kirándul!

***

Magamról 

(az Estike blogomból)


  
 
Debrecen, Hajdú-Bihar, Hungary

Nyugdíjas éveim többek között írással töltöm..versek, kisebb prózák. Honlapokat, blogokat készítek..és újabb kedvtelésem verses videók szerkesztése.... 

*** Családom után és/vagy mellett következnek szívemben a kedvenceim..a csipet-csapatom tagjai: kutyusom, és cicáim. 

*** Amire büszke vagyok: ..amit nagyon akartam, és akarok eddig többnyire elértem..amit még nem..arra még remélem lesz időm..:) 

*** Foglalkozásom: Környezetvédelmi előadó és labortechnikus voltam, amíg aktívan dolgoztam.

*** Munkahelyeim: 
BIOGAL: kutató labortechnikus, 1968-1974. 

Debreceni Vízmű és Gyógyfürdő Vállalat: labortechnikus, 1974-1979.

ismét BIOGAl - mai nevén TEVA: környezetvédelmi előadó és labortechnikus, 1979 -2007.  2007.09.25. - második születésnapom egy infarktus után.. Következménye: véglegesen nyugdíjba vonultam..

*** Iskoláim: 
Debreceni KLTE Gyakorló Gimnázium fizika-kémia szak, 1964 - 1968. Erdey-Grúz Tibor Vegyipari Technikum vegyésztechnikus szak, 1971 - 1974. 
Környezetvédelmi előadói középfokú tanfolyam 1990.

Egyéb nevek, amiken írtam/írok, portálokon jelen voltam/vagyok:
Zsefy Zsanett, Zsefyzsa, Cédrus, Hajnalzsefy, Seholsincs. Mostanában egyre inkább visszatérek valós nevemhez..
Bakkné Szentesi Csilla
***

Néhány tulajdonságom...:)
 
***

Bakkné Szentesi Csilla
- Zsefy Zsanett -
Seholsincs
***
''Megtanultam, hogy az emberek elfelejtik, amit mondasz, és elfelejtik, amit teszel.
Az egyetlen dolog, amire emlékezni fognak az, hogy milyen érzéseket váltottál ki belőlük.''
(Angelou, Maya )
***
Mikor, miért írok...

Sokan kérdeznek rá, és/vagy elhűlnek, máskor, mások sajnálnak, ha egy-egy versem olvassák. Együttérzésükről biztosítanak abban a hitben, hogy minden leírt sor rólam szól...NEM! Ahogy a nagy költők, úgy én a "költő de amatőr" sem csak magamról, csak a saját érzéseimről írok az empátia, a fantázia, a kreativitás segítségével.

Az előbbiekre utalok az alábbi soraimban:
Mikor, miért
- avagy - gyilkos sorok


Nem. Nem öltem meg senkit. Nem is kell
bevallanom semmit. A hangulatom sem
depressziós, csak a fantáziám indult útra,
kanyargós labirintusba bújva, majd ahogy
kijut rajzol mindig más képeket, reálisakat,
vagy irreális szépeket. 
Mikor, milyen hormonok dúlnak,
avagy a természet szelíd, 
máskor dúvad arcát mutatja felém, s
az ébredő érzések vezetik agysejtjeimet, 
receptorokon át kezem, s alatta máris 
ihletet kap a billentyűzetem.2013.01.22.

ZsZs
***
Akinek szól, érti..., ha akarja..:


...kész öngyilkosság kikiáltani árulónak azt akiről nem is sejtjük, hogy ő a hátunk mögött még akkor is kiáll(t) mellettünk amikor velünk már rég összeveszett....

Nincsenek megjegyzések: